83
ZAVRŠENO Tečaj PROMOTOR - REZAČ ISTARSKOG PRŠUTA
U Hiži Istarskog pršuta u Tinjanu uspješno je završen trodnevni tečaj "Promotor-rezač Istarskog pršuta", na kojem je sudjelovalo deset polaznika. Iako je broj sudionika bio ograničen zbog COVID krize, tečaj je ispunio sva očekivanja, pruživši bogato teorijsko i praktično znanje o rezanju i prezentaciji Istarskog pršuta, ali i drugih pršuta iz Hrvatske. Sudionici su imali priliku posjetiti najnagrađivanijeg pršutara u Istri, gospodina Dujmovića, te su završili tečaj ispitom pred povjerenstvom. Zbog velikog interesa, organizatori su najavili ponavljanje tečaja uz mogućnost online pohađanja, prilagođeno suvremenim trendovima u gastronomiji.
Detalji tečaja: Tečaj je pružio uvid u proizvodnju i prepoznavanje Istarskog pršuta, kao i praktične vještine rezanja i prezentiranja. Sudionici su naučili kako odabrati pršut, pravilno koristiti noževe, te elegantno i sigurno poslužiti pršut uz vođenu degustaciju. Teoretski dio tečaja obuhvatio je razlike između različitih vrsta pršuta registriranih u Hrvatskoj i Europskoj uniji, dok je praktični dio uključivao pripremu i rezanje pršuta, uz posebnu pažnju na higijenu i sigurnost.
Polaznici su nakon trodnevnog tečaja pristupili ispitu, a uspješnim polaganjem stekli su certifikat "Promotor-rezač Istarskog pršuta". Organizatori su već najavili nastavak edukacija, koje će biti dodatno modernizirane i prilagođene novim trendovima u gastronomiji, uključujući mogućnost online sudjelovanja.
Kontakt i informacije: Za više informacija o budućim terminima tečaja, posjetite web stranicu Udruge senzornih analitičara GUSTUS gustus.hr ili se obratite na e-mail: gustus@gustus.hr.