U Hiži Istarskog pršuta u Tinjanu uspješno je završen trodnevni tečaj "Promotor-rezač Istarskog pršuta", na kojem je sudjelovalo deset polaznika. Iako je broj sudionika bio ograničen zbog COVID krize, tečaj je ispunio sva očekivanja, pruživši bogato teorijsko i praktično znanje o rezanju i prezentaciji Istarskog pršuta, ali i drugih pršuta iz Hrvatske. Sudionici su imali priliku posjetiti najnagrađivanijeg pršutara u Istri, gospodina Dujmovića, te su završili tečaj ispitom pred povjerenstvom. Zbog velikog interesa, organizatori su najavili ponavljanje tečaja uz mogućnost online pohađanja, prilagođeno suvremenim trendovima u gastronomiji.
Detalji tečaja: Tečaj je pružio uvid u proizvodnju i prepoznavanje Istarskog pršuta, kao i praktične vještine rezanja i prezentiranja. Sudionici su naučili kako odabrati pršut, pravilno koristiti noževe, te elegantno i sigurno poslužiti pršut uz vođenu degustaciju. Teoretski dio tečaja obuhvatio je razlike između različitih vrsta pršuta registriranih u Hrvatskoj i Europskoj uniji, dok je praktični dio uključivao pripremu i rezanje pršuta, uz posebnu pažnju na higijenu i sigurnost.
Polaznici su nakon trodnevnog tečaja pristupili ispitu, a uspješnim polaganjem stekli su certifikat "Promotor-rezač Istarskog pršuta". Organizatori su već najavili nastavak edukacija, koje će biti dodatno modernizirane i prilagođene novim trendovima u gastronomiji, uključujući mogućnost online sudjelovanja.
Kontakt i informacije: Za više informacija o budućim terminima tečaja, posjetite web stranicu Udruge senzornih analitičara GUSTUS gustus.hr ili se obratite na e-mail: gustus@gustus.hr.
Detalji proveden edukacije se nalaze u nastavku.
28. - 30. siječnja 2022. godine
Tema: PROMOTOR – REZAČ ISTARSKOG PRŠUTA
Predavači:
- Blanka Sičić Pulić, mag. ing. agr.
- izv. prof. dr. sc. Ivica Kos
- Feručo Smoković
- Damir Lukež
Organizator: GUSTUS - Udruga senzornih analitičara
Cilj tečaja:
Cilj tečaja je pružiti informacije o pršutu kao visoko kvalitetnom proizvodu, vrstama najpoznatijih pršuta zemalja Europske unije i njihovim karakteristikama s posebnim osvrtom na pršute registrirane zaštićenim oznakama u Hrvatskoj i njihove razlike (Istarski pršut, Krčki pršut, Dalmatinski pršut i Drniški pršut) kako bi polaznici mogli prepoznati i opisati najpoznatije pršute u okruženju. Pored tog, polaznici će usvojiti teoretska znanja o načinu proizvodnje Istarskog pršuta oznakom izvornosti, od uzgoja svinja do gotovog proizvoda i sustava označavanja sukladno propisanoj Specifikaciji proizvodnje. U praktičnom dijelu tečaja polaznici će naučiti kako prepoznati i odabrati dobar pršut, kako izabrati i koristiti noževe i stalke, kako pravilno rezati s ciljem postizanja maksimalne iskoristivosti te kako prezentirati Istarski pršut kroz
vođenu degustaciju pršuta.
Broj polaznika: Najviše 20
Trajanje tečaja:
TRI dana – 17 SATI
PETAK 28.01.: 16:00 – 20:00 (4 sati)
SUBOTA 29.01.: 09:00 – 15:00 (6 sati)
NEDJELJA 30.01.: 09:00 – 16:00 (7 sati) uključujući vrijeme za ispit
Sadržaj tečaja:
TEORETSKA NASTAVA:
Uvod u tijek tečaja, upoznavanje s polaznicima
Tipovi pršuta , karakteristike i razlike
Proizvodnja Istarskog pršuta oznakom izvornosti: od farme do stola
Klaonička obrada svinja i priprema buta
Proizvodnja Istarskog pršuta od ulaska u pršutanu do gotovog proizvoda
Sustav sljedivosti i posebna pravila vezana za označavanje - OZNAKA IZVORNOSTI
PRAKTIČNA NASTAVA:
PRVI DIO
Koraci pripreme pršuta prije rezanja
Higijena i sigurnost kao važan aspekt rezanja i predstavljanja pršuta
Prezentacija i demonstracija različitih vrsta noževa za rezanje pršuta
Prezentacija stalaka za rezanje pršuta
Kako odabrati dobar Istarski pršut – provjera vanjskih karakteristika i mirisa u komadu
PRAKTIČNA NASTAVA:
DRUGI DIO
Demonstracija rezanja pršuta
PRAKTIČNA NASTAVA:
TREĆI DIO
Vježbanje rezanja pršuta od strane polaznika
PRAKTIČNA NASTAVA:
ČETVRTI DIO
Degustacija i ocjenjivanje organoleptičkih svojstava Istarskog pršuta
PROVJERA USVOJENIH ZNANJA I VJEŠTINA – ISPIT
Datum održavanja:
28. – 30. siječnja 2022. godine (petak, subota i nedjelja)
Mjesto:
HIŽA ISTARSKOG PRŠUTA, Tinjan
Način održavanja tečaja:
- Uživo
- Online preko Zoom platforme isključivo za prijave do 16. siječnja 2022.
Cijena tečaja uživo:
- za rane prijave do 16. siječnja 2022. godine = 1.800,00 Kn,
- za kasne prijave od 17. do 23. siječnja = 2.200,00 Kn,
- za prijave u tjednu tečaja od 24. do 27. siječnja = 2.400,00 Kn..
Za istovremenu prijavu dva ili više polaznika cijena tečaja je umanjena za 10% po prijavi.
- Cijena uključuje:
- predavanja i praktičnu nastavu, materijale, kavu i osvježenje u pauzama
- pršute za demonstraciju, degustaciju i vježbu rezanja
Cijena tečaja online za prijave iz Hrvatske:
- za prijave isključivo do 16. siječnja 2022. godine = 1.250,00 Kn.
- Cijena uključuje:
- predavanja i praktičnu online nastavu, materijale
- simultani online prijenos postupka rezanja uživo
- materijal za degustaciju koji se šalju poštom na adresu polaznika do početka tečaja
Dodatne pogodnosti:
Za polaznike tečaja osiguran je povoljan smještaj do popunjenosti kapaciteta u aparthotelu Colosseum u Puli u studio apartmanu do dvije osobe po cijeni 55 EUR po noćenju plativo u hotelu.
Detalje o smještaju možete pronaći na https://aparthotel-colosseum.com/home/index.
Uplate:
Po primitku prijave polaznici će povratno e-milom dobiti podatke za uplatu.
Ispit:
Nakon uspješno odslušanog tečaja polaznici stječu pravo na polaganja ispita za promotora-rezača koji se održava isključivo uživo.
Ispit se održava od 13.00 sati zadnjeg dana tečaja za sve polaznike.
Nakon položenog ispita polaznicima će biti uručen certifikat „Promotor-rezač Istarskog pršuta – početna razina“.
Polaznici koji neće pristupiti ispitu bit će uručene Potvrde o sudjelovanju na tečaju.
Cijena ispita: 350,00 kn
Cijena uključuje trošak provedbe ispita uživo i Certifikat koji izdaje Udruga senzornih analitičara GUSTUS.
Napomena: Iskazane cijene su bez PDV-a. Udruga Gustus nije u sustavu PDV-a.
Kako bi omogućili sigurnu sredinu za interaktivno druženje, molimo polaznike za predočenje EU digitalne COVID potvrde ili odgovarajućeg drugog dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju pri dolasku na tečaj.
Kontakt:
e-mail: gustus@gustus.hr
PRIJAVI SE